Maritime lenker

Pensum til båtførerprøven
Her finner du pensum til båtførerprøven som er fastsatt av Sjøfartsdirektoratet.

Pensumlitteratur båtførerprøven
Her er en oversikt over bøker som dekker pensum til båtførerprøven.

Båtførerprøven – ofte stilte spørsmål
Sjøfartsdirektoratet har samlet en oversikt over de mest stilte spørsmålene om båtførerprøven.

Båtførerprøven – test deg selv
Her får du et inntrykk av hvordan båtførerprøven er lagt opp selv om det i dette tilfelle kun er 5 spørsmål. På en reell prøve vil det være 50 spørsmål som plukkes vilkårlig fra en database, men oppsettet er det samme. Norsk Test selger også mer omfattende tester.

Sjøvettreglene
Sunn fornuft til sjøs! Disse bør du kunne.

Sjøveisreglene
Sjøveisreglene er sjøens trafikkregler som blant annet omfatter regler for vikeplikt, lanterneføring m.m. Her er et utdrag av de viktigste vikepliktsreglene som alle båtførere må kunne.

Knop og stikk
Når du skal fortøye båten, feste fendere, skjøte sammen to tau m.m. bør du kunne noen «båtknuter». Her finner du video som viser de viktigste. Det finnes for øvrig flere finne apper for mobil med fine animasjoner som viser hvordan du lager de ulike knutene. Knots 3D er en av dem.

Maritim ordliste
Det benyttes en del ulike ord og uttrykk til sjøs som ikke inngår i dagligtalen hos folk flest. Man trenger ikke å kunne alle, men noen er nyttige å beherske. I denne ordlista finner du både mer og mindre nyttige uttrykk.

Tips og triks
Redningsselskapet har samlet en serie artikler med nyttige tips for et enklere og sikrere båtliv.

Velihavn.no
Redningsselskapets portal for båtfolk.

Kystinfo
Kystinfo er Kystverkets kartløsning. Her finnes ulike data kan bukes i mange sammenhenger. Kystinfo er åpen for alle og gir muligheter til å lage gode kart over valgte sjøområder.

Etterretninger for sjøfarende (EFS)
EFS publiseres hver 14. dag og gir opplysninger, sikkerhetskritiske oppdateringer og rettelser til offisielle norske sjøkart.

Baatplassen.no
Nordens største båtforum på nett. Her kan du spørre om – og få svar på – det meste.

Fartsgrenser til sjøs
Kystverket har utviklet en digital kartløsning som viser de lokale fartsbegrensningene til sjøs. Kartet er laget for å gjøre de lokale fartsforskriftene i sjø, elv og innsjø mer tilgjengelig og brukervennlig for sjøfarende.

Vannscooter
Bruk av vannscooter er tillatt utenfor definerte forbudssoner. Her finner du en nærmere beskrivelse av regelverket samt kart som viser hvor det er tillatt å kjøre og hvor det ikke er det.

Apper for mobil
Redningssalskapet har på denne siden samlet en fin oversikt over noen av de beste og mest brukte appene for mobil og nettbrett. I tillegg til dem du finner her finnes det flere apper beregnet for øving til båtførerprøven. Søk på «båtførerprøven», «båtfører», «sjøveisregler», «sjøvett», «sjømerker» osv i App Store, Android Market, Google Play eller Windows Store. Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle appene er like godt kvalitetssikret og derfor kan inneholde feil!

Værvarsel
Yr.no og Storm.no er de mest kjente og brukte værtjenestene her til lands. Til sjøs ønsker man gjerne mer detaljerte opplysninger om vind og strømforhold. Hav og kyst fra Meteorologisk institutt og Sejlasudsigt levert av danske Forsvarets Center for Operativ Oceanografi er gode tjenester i så måte. For bølgevarsel på utsatte norske havstrekninger er BarentsWatch en meget god tjeneste. Windytv viser vindstatus over hele verden.

Båtblader på nett
De største norske båtbladene har også mange artikler på nett. Se for eksempel Båtens VerdenBåtmagasinet, Båtliv, Seilas og Seilmagasinet.

Kjøp av bruktbåt
Det er flere forhold som er lurt å sjekke når man skal kjøpe båt. For å vurdere båtens tilstand kan det være smart å ha med seg en sjekkliste så du husker hva du bør se etter. Er du ikke selv kompetent kan du ta med en besiktigelsesmann fra KNBF. Husk å sjekke løsøreregisteret og eventuelt Skipsregisteret slik at du ikke får med andres gjeld på kjøpet. Er båten registrert i Småbåtregisteret eller Securmark må du få den omregistrert. Det samme gjelder naturligvis om den er registrert i Skipsregisteret. Er det VHF montert i båten må det sendes melding om eierskifte til Telenor Maritim radio. Du må naturligvis sørge for å skrive kontrakt med kjøper. Om ikke dere lager den selv kan dere f.eks bruke denne , denne eller denne.